be hippie coaching
Hulp inschakelen van een kindercoach

Je voelt dat je vast zit in een cirkel. Het lijkt alsof je steeds weer op hetzelfde punt staat. Dit kan zijn in een gesprek wat je steeds weer voert (‘Ik wil dat je….’), een waarschuwing die je steeds weer geeft (‘Stop met…..’), een opmerking die je steeds weer hoort (bijvoorbeeld ‘Ik kan het niet’). Je voelt dat het anders mag en misschien zelfs moet en besluit om de hulp in te schakelen van een kindercoach.

De rol van de kindercoach

Als kindercoach beweeg ik heen en weer tussen zienswijzen tijdens het begeleiden van een klant. Ik bekijk de situatie vanuit het kind, vanuit de ene ouder, vanuit de andere ouder en vanuit mijn eigen perspectief als professional. Voor mij betekent dit dat ik het o.a. bekijk als opvoeder, als leerkracht en als kindercoach. Interessant al die perspectieven, hier ligt de kracht van de oplossing door een situatie vanuit verschillende oogpunten te bekijken en buiten de al bekende paden te onderzoeken wat er mogelijk is. Want ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’. (Albert Einstein)

Als professional ben ik mij bewust van mijn eigen overtuigingen, oordelen en achtergronden. ‘Je neemt jezelf mee’, is wat ik altijd zeg. En dat is prachtig en tegelijk ook iets om je bewust van te blijven. Zoals mijn moeder vroeger altijd tegen mij zei: ‘Wees nieuwsgierig’. Nieuwsgierig naar het verhaal en de reden waarom iemand bij je komt met een verhaal of een probleem. (zonder oordeel) Een neutrale houding is wat nodig is om iemand goed te kunnen begeleiden. Ook mijn klanten nemen hun eigen overtuigingen, oordelen en achtergronden mee. Durf jij als ouder ook naar dat deel van jezelf te kijken?

Tijdens het luisteren gebruik ik al mijn zintuigen. Dit is helpend om goed in beeld te krijgen waar ik een rol van betekenis kan zijn. Wat voel ik? Wat zie ik? Wat hoor ik? Ik bekijk de situatie vanuit iemand zijn schoenen en ook als buitenstaander. Waar is behoefte aan? En nu? De behoefte om te veranderen levert een hulpvraag op. De hulpvraag levert een uitwisseling van inzichten op. Het is net een dans, heen en weer… en ik ben dol op dansen 🙂

Het veranderproces

Zoals de titel al omschreef, begeleid ik als kindercoach de klant tijdens het veranderproces. Anders naar jezelf leren kijken is een voorbeeld van zo’n veranderproces. Tijdens zo’n veranderproces zie ik verschillende stappen die er ongeveer zo uitzien naar mijn mening:

  1. Je voelt dat er iets mag veranderen. Je denkt hier al even over na.
  2. Je denkt na over wat je zoal gedaan hebt of wat je hebt meegemaakt. Deze ervaringen roepen een behoefte tot verandering op.
  3. Veranderen is fijn met een helpende hand aan de zijlijn. Het vraagt om het doorbreken van patronen. Je hoeft het niet alleen te doen en vraagt om hulp.
  4. Veranderen kost tijd. Gun jezelf of je kind die tijd. Herhaling en oefenen is hierbij de sleutel tot succes.
  5. Bij jezelf ‘de tijd gunnen’ hoort lief zijn voor jezelf. Geef het veranderproces de ruimte, verandering heeft tijd en vertrouwen nodig. Alles wat je aandacht geeft groeit, zowel positief als negatief. Dus als je gaat denken ‘dit helpt niet’…., dan weet je waar het schip zal stranden.
Bij verandering hoort acceptatie

Vooraf is het al fijn om te bedenken dat een veranderproces niet perfect verloopt. Er bestaat bij het werken met mensen niet zoiets als ‘een quick fix’. Veranderen vraagt om discipline en om de zachtheid van acceptatie. Accepteren dat een veranderproces gaat met vallen en opstaan. En ook dat het mogelijk anders verloopt dan je in gedachte had.

Een positieve mindset is daarbij erg helpend. Denk aan vooruitkijken, je vizier gericht op het doel. Zie onderweg de kleine geluksmomentjes en lijst deze denkbeeldig in. Geniet van het proces en wees trots op jezelf!

Tijdens het begeleidingstraject is er altijd een soort ijkpunt. Waar sta je? Wat heb je in handen? Hoe kun je vooruit? Zo’n ijkpunt creëert overzicht en overzicht geeft rust. Maak het veranderproces voor jezelf passend door de aangeboden tools eigen te maken. Wat werkt voor jou? Wat heb je daarvoor nodig? Er is geen goed of fout. Geniet van de rit en van het uitzicht!

Voel jij ook de behoefte dat het anders mag? En kun je daarbij hulp gebruiken?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Pin It on Pinterest